Pozitív hírt akartál.Tessék.Megkapod.Orbán nap kapcsán városunk első embere(nem a jegyző:))nyilatkozott.Bemásolom szó szerint:

-Az önkormányzatunk is elősegíti a jó hír terjedését, fejlesztésekkel támogatjuk a Pincefalu boldogulását. Pályázati forrásokból csatornát, utakat építettünk,  a közmunkásokkal rendben tartatjuk a környéket. Legyen vonzó ez a hatalmas vendégfogadó. A gazdálkodók szakmai, piaci együttműködésének örülnénk a legjobban, a városvezetés azok mögé áll, akik összefognak. Az önkormányzat vásárolt egy pincét, felajánlottuk a hegyközségnek árulják azok borát, akiknek nincs lehetőségük az értékesítésre - sorolta a város és a bortermelők kapcsolatát Schön Ferenc polgármester.

Az aláhúzott mondat az igazi LOL.

Más is nyilatkozott,de az nem volt ilyen érdekes,és szívhez szóló.

Szerző: hajoscher  2010.05.31. 13:03 9 komment

Címkék: nap orbán

A bejegyzés trackback címe:

https://hajosvaros.blog.hu/api/trackback/id/tr982044626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bÉnI 2010.05.31. 19:36:40

A Grund Fesztivál ötletgazdájaként kötelességemnek tartom, hogy felhívjam a figyelmet arra, hogy a fesztivál szervezői összefognak, közösségben gondolkodnak és évek óta dolgoznak azon, hogy a rendezvény által egy alulról szerveződő közösségi teret hozzanak létre... jegyzem meg sikeresen! de... mintha nem állna mögöttünk senki... már lassan mi fogunk -kondícióinknak köszönhetően - más mögé állni.

bÉnI 2010.05.31. 21:20:19

a fenti hozzászólásom a hír aláhúzott részére volt reakció.

Orbán Napi Borünnep:

Hova tűntek a Nínik és Nánik?Hova tűntek a bográcsok a pincék elől? Hova tűntek a parasztinges fiatalok? Hova tűntek a kézművesek? Hova tűntek a külföldi vendégek? Más lépett a helyükbe... Azért lépett más a helyükbe, mert hagytuk. Nem őriztük meg az Orbán Napot a hajósiak, a hajósi svábok ünnepének és ez nem jó. Pedig ez erről szólt valamikor, a sváb kultúráról. Ezt már elfeljtettük?

Nem gondolom, hogy a vidéki vendéglősnek, a zsírszalonna árusnak, a Stihl árusnak, a fűnyíró árusnak, a horgászbot árusnak, valamint a céllövöldének és ringlispilnek az Orbán Napon van a helye. Jó lenne helyettük népi iparművészeket, kézműveseket, fa körhintát látni. Már csak azért is, mert az az örökség, amit a hajósi sváb elődök teremtettek meg, többet érdemel a zsírszalonnánál. A kultúrát tisztelnünk, óvnunk és védenünk kellene... ha szeretnénk, hogy jelentsen valamit Hajósinak lenni! Természetesen folytatható így a rendezvény, de miért nem nem használjuk ki a lehetőségeinket? Ez a népi pincefalu nem érdemli meg ezt a hanyag és érdektelen hozzáállást. Hogy meghívás nélkül érkeznek az árusok? Hova vezet ez? Kik fognak és mit fognak árusítani az Orbán Napon 1-3 éven belül?

Nekünk hajósiaknak és Hajóson élőknek összefogással meg kell adni a tiszteletet ennek az egyedülálló népi pincefalunak. Hasznos, értékes és egyedi tartalommal kell megtölteni, nem giccsel és bazárral. Kitűnni, hosszú távon fennmaradni csak egyediséggel lehet!

Egyébként Berci Bá' úgy zavarta volna haza a szalonna árus Jóska Pistát, hogy nem hogy árulni nem szeretet volna, de még a szalonnától is el ment volna az étvágya egy életre! Most meg???

Pályázati kiírást az Orbán Nap rendezésére én még nem láttam, nem hallottam. Tényleg ennyire jól bevált a szervezés, illetve a szervező?

Végezetül. Szervezői oldalról az Orbán Napnak Hajós nevének öregbítése, a hajósi bor és a hajósi vendégszeretet megismertetése kellene célja legyen, nem a profitszerzés.

Hullámtörő 2010.05.31. 22:28:18

Sziasztok!

Teljes mértékben egyetértek az Orbán-nappal kapcsolatos hozzászólással...Közép-Európa legnagyobb borospincefaluja évközben kihallt, évente egy hétvégére viszont átalakul este egy óriási diszkóvá (ahol részeg fiatalok törnek-zúznak,egymás hányásában fetrengenek),napközben pedig egy minősíthetetlen búcsúvá!
És mi is ezzel a baj???
Alapvetően semmi,hiszen a környéken minden vásár,falunap,államalapítási ünnep stb. ilyen.Akkor viszont miért hívjuk borünnepnek???Mert azon kívül,hogy a SÖRsátraknál lehet kapni 60ft/dl-es megkérdőjelezhető minőségű bort,amihez a kulturált fogyasztó kér még egy kis kólát is; és vasárnap délelőtt Bunyós Pityu műsora előtt az arra egyébként teljes mértékben érdemes termelők meglocsolhatják (lehetőleg minél gyorsabban,mert sietünk)az Orbán szobrot mi köze van ennek egy borfesztiválhoz???
Kíváncsi lennék Etyeken,esetleg szeptember végén a budai várban,vagy Villányban a borfesztiválon hány lufiárus van és vajon mennyibe kerül egy korsó Soproni hozzá egy kis hazai Hot Dog(úgy svábossan)...én tudom a választ...
Kérdés az: van igény a kultúrára,a hagyományok továbbvitelére,a minőségi hajósi borra és a védőszentje ünneplésére?
Érdemes lenne megkérdezni 10 hajósit,aki részegen táncol Fekete Pákó műsorán délután 5kor,hogy hányan mondanák,hogy nem jó ez így,ahogy most van.És az ő véleményük egyenlőre úgytűnik fontosabb...

bÉnI 2010.05.31. 23:52:20

Remélem még lesznek érdekes gondolatok!

nabukka 2010.06.02. 14:30:47

Ehhez a történethez azért még lenne hozzáfűznivalóm.
Lehet, hogy a fiatalabbaknak is érdemes lenne elgondolkodniuk azon, hogy majd kinek a borát fogják inni, ha (sajnos ez az élet rendje) a nínik kihalnak. Sokan azt mondják, hogy teljesen felesleges szőlővel foglalkozni, mert nem éri meg. Nekem pedig az a véleményem, hogy aki Hajóson munkanélküli, és nincs bevétele, az inkább tróger, mint áldozat.
Ahol ilyen infrastruktúra van, ott nehogy már ne legyen munkánk. Egy mai hajósi munkanélküli nem tud kimenni a szőlőbe, amit a nínitől örökölt, majd a meglévő pincéjében a meglévő hordóiban bort érlelni, majd, ha jobb áron nem is lehet, de literenkén néhány száz forintért eladni, úgy, hogy egésznap csak kint ül a pincéjében és nem csinál semmit? (Elég hosszúra sikerült ez a kérdés, de remélem egyértelmű.)
Szóval lehet itt siránkozni, de mi hajósiak mindannyian tehetünk arról, hogy nem jó a hírünk. Mindenkinek egyénileg is el kellene gondolkodnia, hogy érdemes-e legalább hobbiszinten használni a meglévő vagyonunkat, ha másért nem is, csak azért, hogy bátran ki merjük rakni a saját borunkat a saját hajósi barátaink elé. Szerintem elgondolkodtató.

GRUND: nem igazán vagyok képben, de úgy tudom, hogy a grund is többnyire a kultúrát képviseli. Nem tudom, hogy hajósi borok kóstoltatása a pincéknél, vagy a helyszínen van-e. Szerintem mindkét helyszínen szükség van rá. (Ha működik a dolog, akkor szkúzi a tájékozatlanságomért.)

bÉnI 2010.06.02. 21:26:04

Szia!

www.hajosinfo.hu
www.myspace.com/grundfesztival

A programon belül Fonó fantázia nevű részprogramunk pontosan ezt célozza meg, illetve ezt is. Bővebbet a rendezvény programjából megtudhatsz.

hajoscher 2010.06.04. 21:06:06

Ebben teljesen egyetértünk,nabukka.Én ist azt vallom,hogy csak annak nincs munkája,aki nem akar dolgozni.Lehet,ezzel sok munkanélkülit megsértek,de napszám még most is van,csak attól már félnek a népek,mert koszos lesz a kezük.Mindenki irodában akar ülni,legyen 8 általánosa,vagy 2 diplomája.Igaz,a bortermelésről más a véleményem.Az csak akkor fog működni abban a formában,ha végre a fejesek belátják,hogy nem a büntetés az eszköz mindenre.Amíg 1 liter bor eladásáért 10ezrekre büntethetnek,addíg ez nem fog menni.Majd ha nem attól kell rettegni,hogy álruhás finánc e a vevőm,vagy csak egyszerű túrista,aki szeretné öregbíteni a hajósi cabernet hírnevét,akkor el lehet indulni egy úton.De csak akkor.
süti beállítások módosítása